Als nachtdier een vroege ochtend trotseren

Zodra het avond wordt, klaart het op in mijn hoofd. Ik voel me rustig. Tegelijk heb ik een grote drang om mijn brein aan het werk te zetten. Ik spendeer veel avonden met mijn gedachten te prikkelen door boeken te lezen, of juist om gedachten uit mijn hoofd te halen zodat ze hopelijk anderen kunnen prikkelen. Zo heb ik onlangs voor het eerst in mijn leven een gedicht geschreven. Hier kan ik tot diep in de nacht mee bezig zijn. Ik verlies simpelweg mijn grip op de tijd. Niet altijd ben ik zo actief in mijn nachtelijke activiteiten. Soms kijk ik gewoon naar buiten en geniet van de duisternis en de stilte. De wereld slaapt, maar ik ben wakker. Ik ben een nachtdier pur sang. Helaas heb ik een baan waarin ik al vroeg op de dag moet pieken. In deze blog vertel ik over de manier waarop ik dit onfortuinlijke lot draag.

Een zo prettig mogelijke ochtendroutine

Zo prettig als ik me voel zodra de duisternis valt, zo vreselijk voel ik me bij het aanbreken van de ochtend. Voor mijn werk moet ik om half zeven opstaan. Vooral tijdens de winter ervaar ik het als een absolute marteling om onder de warme lakens vandaan te rollen en rillend naar een vers paar sokken te zoeken. Door de jaren heen heb ik echter een methode ontwikkeld om mijn ochtenden dragelijk te maken. Als eerste zorg ik ervoor dat mijn kleren voor de dag klaarliggen over de handdoek radiator in de badkamer. Deze slaat iedere ochtend aan – één uur voordat ik moet opstaan. Zo kan ik de dag beginnen in een heerlijk warm kloffie!

Heel veel koffie

Naast een heerlijk warm kloffie, is mijn tweede tip: heerlijk warme koffie! Voor mensen die net zo’n ochtendhumeur hebben als ik, kan ik aanraden om niet te bezuinigen op de uitgaven van een koffiezetapparaat. Koffie is het zwarte goud dat de depressie van een witte winterdag binnen no time de nek omdraait. Die van mij bereidt fabuleuze espresso’s. Zodra ik er eentje naar binnen heb gegoten, ziet de wereld er al een stuk rooskleuriger uit. Nog een extra en ik krijg zelfs zin om in de auto naar kantoor te stappen. In mijn auto wacht mijn favoriete muziek. Natuurlijk gaat de radiator ook meteen aan. Sinds ik deze maatregelen heb getroffen, zijn mijn problemen overwonnen. Mijn liefde voor de nacht is niet afgenomen, maar ze hebben mijn ochtenden in ieder geval draaglijk gemaakt.