Chocolade en geheugen

Chocolade, wie houdt er niet van? Het is er in alle soorten, maten en smaken: voor ieder wat wils. Chocolade eet je dus niet alleen omdat je het lekker vindt, maar ook omdat het goed voor je kan zijn!

Onderzoek naar chocolade en geheugen

In cacao zit het stofje flavanol. Dit stofje zorgt ervoor dat je een beter geheugen krijgt. Het is een antioxidant en de wetenschap zegt dat het leeftijdsgebonden geheugenverlies vermindert. Amerikaanse wetenschappers kwamen hierachter nadat zij gezonde volwassenen tussen de 50 en 69 jaar onderzochten. Tijdens het onderzoek kregen de volwassenen drie maanden lang een mix vol met antioxidanten. Ook was er een controlegroep, die het drankje kreeg met minder flavanol. De eerste groep – die meer flavanol tot zich namen – deed een geheugentest en scoorde 25% beter dan de controlegroep. Dr. Scott A – neuroloog en onderzoeker aan het Columbia University Medical Center – kwam tot de conclusie dat het geheugen van de onderzoeksgroep net zo functioneerde als het geheugen van mensen die zo’n 10 tot 20 jaar jonger waren.

Chocolade en geheugen – veel chocolade bij het onderzoek

De mensen die aan het onderzoek deelnamen, kregen dagelijks een vrije hoge dosis antioxidanten te drinken. Als je dit zou omzetten naar chocolade, dan is dit een grote berg suiker. En je wilt je natuurlijk niet misselijk eten of aankomen. Maar af en toe een stukje chocolade op zijn tijd mag best, zo lang je het maar met mate eet. Dus ga maar vast chocoladeletters bestellen!

Chocolade ook goed voor meer

Het stofje flavanol is niet alleen goed voor je geheugen. De antioxidanten hebben ook een gunstig effect op het hart, de bloedvaten en zouden zelfs diabetes kunnen voorkomen. Maar hoeveel moet je dan eten? Tien gram van deze lekkernij zou al genoeg kunnen zijn voor een gunstig effect. Maar houd er wel rekening mee dat dit niet geldt voor de repen die in de winkel liggen. Want in deze gewone cacao zit veel minder flavanol. Dat komt omdat cacao een natuurproduct is. Hierdoor wisselt ook de hoeveelheid flavanolen. Daarnaast gaat er een gedeelte verloren bij verhitting, die nodig is voor de verwerking van cacao.