piano leren spelen

Piano kunnen spelen gaat niet vanzelf, er moet veel geoefend worden voordat een mooi pianostuk gespeeld kan worden. Het is belangrijk om dit oefenen leuk te vinden, omdat niet alleen in de perfecte uitvoering maar ook in de weg ernaartoe veel plezier te vinden is. Toch zijn er tips om sneller het doel te bereiken en efficiënter te studeren. Daarom hieronder 3 tips om sneller piano te leren spelen.

Studeer liever 15 minuten per dag dan twee dagen in de week een uur.

Het werkt beter om elke dag even te studeren dan een paar keer erg lang. Dit komt omdat herhaling zo belangrijk is. In je slaap wordt het oefenen verwerkt. Ditzelfde werkt bijvoorbeeld bij studeren voor een toets of voor een examen.

Vind een goede pianoleraar

Een goede pianoleraar is erg belangrijk. Het is mogelijk om zelf piano te leren spelen met bijvoorbeeld hulp van youtube maar dit werkt uiteindelijk toch altijd minder goed. Kleine foutjes sluipen er dan vaak in en dit leidt dan tot grote gevolgen. Want het hierboven genoemde mechanisme maakt ook dat eenmaal ingestudeerde handelingen minder makkelijk afgeleerd kunnen worden. Wanneer bijvoorbeeld de handhouding niet goed is, kan dit gecorrigeerd worden. Maar duurt dan juist alleen maar langer. Ook kunnen kleine tips soms erg veel effect hebben op het pianospel. Verder kan een pianoleraar motiveren om te oefenen en daarbij komt ook dat doordat je sneller vooruit gaat je meer motivatie krijgt. Door meer motivatie ga je meer studeren en weer sneller vooruit. Dit is een erg mooie cirkel.

Koop de juiste piano

Piano’s verschillen veel. Allereerst begint het verschil al bij de keuze voor een akoestische of voor een elektrische piano. Elektrische piano’s zijn af te raden om op te studeren omdat het toucher van het instrument niet optimaal is en de dynamiek minder mooi gemaakt kan worden. Hierdoor mist een stukje gevoel. Aan de andere kant is het wel zo dat een elektrische piano met koptelefoon bespeelt kan worden, zodat de buren geen last hebben van het pianospel. Verder kunnen sommige piano’s juist te zwaar of te licht spelen. Zorg daarom dat de piano bij een goede pianowinkel gekocht wordt. Via marktplaats is af te raden omdat deze piano’s hier niet op gecontroleerd zijn en ook niet eventueel gerestaureerd. Als u zeker wilt zijn bij aanschaf van uw piano adviseren wij Emile van Leenen Piano’s omdat alle piano’s hier goed nagekeken worden.