Houten tuinmeubels

Heb jij eindelijk tijd om je tuin of balkon op te knappen? Dan mogen houten tuinmeubels niet ontbreken! Misschien ben je als gevolg van de coronacrisis tijdelijk thuis aan het werk. Hoe tof zou het zijn om, nu je de mogelijkheid hebt, zelf houten tuinmeubels te gaan maken? Tuinmeubelen kun je het beste maken van vurenhout. Dit is sterk en heeft een lange levensduur. Zelf jouw meubels maken met vurenhout is dus super duurzaam! Hieronder zet ik alvast 3 toffe ideeën voor je op rij. Zit jouw nieuwe tuinmeubel hiertussen?

1. Zelf een houten loungebank voor in de tuin maken

Loungesets voor in de tuin die je in de bouwmarkt of het tuincentrum kunt kopen zien er allemaal zo’n beetje hetzelfde uit. Wil jij een originele lounge-set? Dan kun je de tuinmeubels het beste zelf maken. Met het juiste gereedschap en goed vurenhout, is dit helemaal niet moeilijk. Zo kun je zelf een hoekbank met ligelement maken voor in de tuin. Of maak een los element in de vorm van een chaise-longue van hout. Voor beide opties geldt: meten is weten. Bekijk in welke hoek van de tuin jouw set moet komen te staan en pas hier de maatvoering op aan. Zitten jouw houten tuinmeubels in elkaar? Leg kussens op jouw lounge set om deze extra comfortabel te maken. Losse kussens kun je kopen in een bouwmarkt of tuincentrum.

2. Zo kun je een houten picknicktafel met steigerbuizen maken

Het metalen onderstel van een stoere houten tafel met industriële look lijkt misschien heel moeilijk om te maken. Als je voor het frame steigerbuizen gebruikt, valt dit echter best wel mee. Steigerbuizen kun je in sommige bouwmarkten op maat laten zagen. Dit kun je ook zelf doen met een metaalzaag. Het koppelen van de buizen doe je met kant-en-klare koppelstukken. Het tafelblad van jouw zelfgemaakte tuinmeubel bestaat uit vurenhouten planken die je in de breedte aan elkaar bevestigd met drie latten. Bij de twee latten aan de kopse kant kun je nu het onderstel uitlijnen en bevestigen met bevestigingsbeugels.

3. Maak een opbergkist die past bij jouw houten tuinmeubelen

Er is niets zo vervelend dan het heen en weer slepen met tuinkussens iedere keer dat er slecht weer op komst is. Ben jij het gesleep helemaal zat? Denk er dan eens over om een opbergkist te maken in de tuin. Ook dit kun je heel gemakkelijk doen uit vurenhout, zodat de kist perfect past bij jouw overige houten tuinmeubels. Bekijk waar je de kist het liefste wilt neerzetten en pas de afmetingen hierop aan. Alle planken bevestig je aan elkaar met een lat die je in de breedte bevestigd. Zo kun je ook het deksel maken. Let hierbij wel op dat de latten smal genoeg zijn, zodat het deksel netjes op de kist valt. Nu hoef je alleen nog scharnieren te bevestigen die het deksel met de kist verbinden.

Wil jij jouw eigen tuin ontwerpen? Hier lees je nog 3 tips om jouw ideale tuin te creëren.