Het kan zijn dat je enigszins twijfelt over of je een soa hebt. Dat is heel normaal. Een soa kan je oplopen als je onveilige seks hebt gehad. Het is een infectie die je kan oplopen. Het is belangrijk om je kinderen al vroeg ermee kennis te laten maken en te praten over veilig vrijen en voorbehoedsmiddelen. Zo voorkom je dat je naasten een soa oploopt. Je kan een soa herkennen en voorkomen. In deze blog leg ik uit hoe je een soa herkent en hoe je ze kan voorkomen.

Soa herkennen

Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Dat betekent: een ziekte die je kunt krijgen door de seks. En die je dus ook weer kan doorgeven aan een andere. Dit gebeurt als je seks hebt zonder een condoom te gebruiken. Je kunt een soa hebben zonder dat je het merkt. Hierdoor kan je het gemakkelijk doorgeven aan iemand anders. Om zeker te weten of je eens soa hebt, ga je naar de huisarts of GGD voor een soa-test. Een soa gaat niet vanzelf over. Meeste soa’s zijn goed te behandelen, maar sommige soa’s kunnen ook zorgen voor onvruchtbaarheid. De meest voorkomende soa’s zijn: chlamydia, gonorroe, herpes, en genitale wratten. Sommige vrouwen merken een vaginale afscheiding die ander is dan normaal, wondjes, wratten of blaadjes op de schaamlippen, er kan ook vaginaal bloedverlies zijn na de seks. Bij mannen zijn de meest voorkomende klachten ook wondjes, wratten of blaasjes op de penis of eikel.

Soa voorkomen

Je krijgt soa door het hebben van onveilige seks. Dat kan als er direct contact is tussen de slijmvliezen van jou en je partner. Slijmvlies zit in/aan de penis, vagina, anus, keel of mond. Onveilig is dus seks zonder condoom of beflapje. De beste manier om een soa te voorkomen is door een condoom te gebruiken tijdens de seks. Dus als je penis in de vagina of anus gaat. Bij beffen en kontlikken kun je het condoom openknippen en tussen je mond en de vagina of anus leggen. De meeste risicogroepen in Nederland zijn vaak mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, jongeren onder de 25 jaar of mensen die uit een land komen waar soa’s vaker voorkomen en hun sekspartner.

Bij de Soa Clinic wordt er discreet en deskundig advies gegeven en met zekerheid over een besmetting op een soa. Je kan nu ook gemakkelijk een SOA test thuis doen die onder andere: chlamydia, gonoroe, hepatitis B en C, hiv en syfilis test. De thuistesten zijn volledig betrouwbaar, anoniem en je ontvangt binnen enkele werkdagen al de uitslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *