Zo zet je, je beste beentje voor bij een sollicitatiegesprek

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek op de planning staan? We hoeven je vast niet te vertellen dat dit best een beetje spannend kan zijn. Gelukkig kun je, je van te voren goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek om zo onnodige stress te voorkomen. Hoe je dit doet? Je leest het in dit blog.

Leer het bedrijf kennen

Als je bij een bedrijf wilt solliciteren heb je vast wel een beetje research gedaan. Het is goed om van te voren al te kijken in wat voor soort omgeving je terecht komt zodat je niet voor verrassingen kom te zijn. Kijk op de website naar foto’s van het pand, de werknemers en huidige klanten. Lees je in en onthoud de interessante dingen die je bent tegengekomen. Bedrijven zullen veel eerder iemand aannemen die echt geïnteresseerd is in hun bedrijf en waarmee ze tijdens het gesprek al een goed gevoel hebben.

Kleren maken de man of vrouw

De juiste kleding dragen tijdens je sollicitatiegesprek is ontzettend belangrijk en helaas onderschatten nog steeds veel mensen dit. Je kleding draagt namelijk bij aan je eerste indruk. Al voordat jij iets hebt gezegd heeft de andere partij al vaak een beeld over je gevormd. En de juiste kleding hoeft heus niet altijd een mantelpakje te zijn. Wat de juiste kleding is voor jouw sollicitatiegesprek hangt helemaal af van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Daarom is het bedrijf vooraf leren kennen ook zo belangrijk. Kleed je naar het bedrijf en de sfeer die er hangt. Ga je bij een bank of ander zakelijk bedrijf solliciteren, dan zal nette kleding inderdaad op prijs worden gesteld. Ga je bij een startup onderneming solliciteren dan is nette kleding behoorlijk overdressed en kan je veel beter in een goede jeans en blouse aankomen. Twijfel je wat je aan moet doen? Met een jurk zit je altijd goed. En jurken zijn niet alleen meer voor de slankere dames onder ons. Ook voor de dames met een maatje meer zijn er prachtige jurken in grote maten die perfect zijn voor een sollicitatiegesprek.

Maak een goede indruk

Je kleding zorgt voor het eerste deel van je indruk maar dat is helaas nog niet alles. Ook een goede, stevige handdruk en een glimlach zorgen ervoor dat jij jezelf meteen goed en sterk presenteert. Met een goede handdruk laat je zien dat je stevig in je schoenen staat en dat je weet wat je wilt. Je glimlach zorgt voor een vriendelijke gezicht en zorg voor een open sfeer. En probeer het praten oogcontact te maken, hoe spannend dit voor sommige mensen ook is. Oogcontact schept een band van vertrouwen en zorgt voor een veel positieve lading in het gesprek.