Kiezen tussen verschillende providers

Internet en tv zijn tegenwoordig onmisbaar in elk huishouden. Hierbij horen verschillende providers, maar hoe kies je tegenwoordig nog voor de juiste provider?  Op het moment zijn er zoveel verschillende providers op de markt dat het begint te lijken op het zoeken naar een speld in de hooiberg. Daarnaast heb je niet alleen keuze tussen verschillende providers, maar moet je daarna ook nog kiezen tussen de drie verschillende internetmogelijkheden die er zijn: DSL, kabel of glasvezelinternet. Hieronder een stappenplan van 8 stappen om tot de juiste provider, internetsnelheid en prijs te komen voor u. 

Doe de postcode check

Voordat je op internet al een provider uit gaat kiezen is het belangrijk dat je eerst kijkt welke aanbieders er zijn op jouw postcode, waar je uit kunt kiezen. Want voor je het weet kies je een aanbieder die niet op jouw postcode levert. Bij glasvezel is het voornamelijk belangrijk, omdat dit nog niet overal in Nederland beschikbaar is. Bij DSL is het belangrijk dat je niet te ver van de wijkcentrale woont, anders is de verbinding zeer langzaam.  

Kies de juiste internetsnelheid

Bij elke aanbieder kun je vaak kiezen tussen 3 soorten pakketten: instap, standaard en premium. Wat je nodig hebt hangt af van wat je graag zowel doet en hoeveel apparaten je hebt. 

  • 20 Mbit/s: minimaal nodig om draadloos te surfen, mailen en soms een aantal video’s te streamen.
  • 30 / 40 Mbit/s: voor het laden van grotere websites en het downloaden van bestanden. 
  • 50 Mbit/s en hoger: als je veel en vaak downloadt met meerdere apparaten. 

Kabel, DSL of glasvezel 

Het verschil tussen deze drie ligt voornamelijk bij de snelheid, DSL gaat langzamer hoe verder je van de wijkcentrale woont. Bij kabel is dit niet het geval, het staat in directe verbinding met de afzender, maar nog steeds is het minder snel als een glasvezelverbinding. Dit komt door het verschil in materiaal waarmee de verbinding wordt gemaakt. 

Een goede prijs voor uw abonnement

Alles in 1 pakketten kosten vaak tussen de 35 en 80 euro per maand, afhankelijk van de internetsnelheid die u wenst. De goedkoopste pakketten zijn meestal te vinden bij DSL-aanbieders. Deze hebben zoals hierboven aangegeven lagere internetsnelheden. De pakketten met hogere snelheden zijn duurder. Het ligt zoals u kunt voorstellen heel erg aan wat voor behoeftes u heeft en hoe meer behoeftes in snelheid en bijvoorbeeld tv-zenders hoe duurder uw abonnement word.