Is lopen wat lastiger geworden, dan kan een rollator flink wat loopgemak opleveren. Soms vindt de aankoop van een rolapparaat plaats nadat iemand dit advies gekregen heeft van de huisarts of een andere hulpverlener, soms vindt de aankoop plaats op eigen initiatief. Het moment is voor iedereen anders. Niet iedereen heeft er behoefte aan, maar als je merkt dat het lopen moeilijker wordt, dan kan je rollators toch flink wat hebben. Soms kan de specialist als een ergotherapeut overgaan tot het advies van een scootmobiel. Hierdoor heb je in één klap veel meer mobiliteit dan voorheen, maar het nadeel is dat je gevoel van zelfstandigheid erdoor kan worden aangetast. Zelf blijven helpt je ook te voorkomen dat je situatie verder achteruit gaat.

Rollator aanschaffen: vaak best een flinke stap

Denk je aan rollators, dan denk je in eerste instantie vooral aan oude mensen. Toch is dat niet terecht: er zijn ook tal van jongere mensen die hiermee rondloopt. Wel is het belangrijk dat je er zelf achterstaat voor je tot aankoop overgaat. Acceptatie is van groot belang. Ben je op zoek naar de fraaiste, mooiste en handigste modellen rollators? Dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan de webshop van Podobrace. Hier vind je namelijk tal van fraaie modellen.

Welke voordelen mag je verwachten?

De aanschaf van een rollator brengt verschillende voordelen met zich mee. Allereerst heb je meer bewegingsvrijheid. Je zult zien dat je gemakkelijker voor een ommetje de deur uitgaat. Je hebt het zelfvertrouwen ook grotere afstanden af te leggen. Je kunt het apparaat bijna overal mee naartoe nemen: naar de supermarkt, het postkantoor, op bezoek bij een vriend of vriendin. Misschien wel het allergrootste voordeel is dat je jezelf op kunt vangen als je voelt dat je de grip verliest. Zonder rollator kun je misschien akelig terecht komen, maar als je deze bij je hebt, is er altijd iets om je aan vast te klampen om te verhinderen dat je een smak maakt. Omdat je blijft bewegen, zul je ook verhinderen dat je conditie slechter wordt. Wie te snel op een scootmobiel vertrouwt, zal merken dat lopen steeds meer overbodig lijkt.

Maar zijn er ook nadelen?

In de meeste gevallen is een rollator een ideale oplossing voor klachten van verminderde mobiliteit. Toch zijn er ook situaties waarin een andere oplossing misschien beter is, met name bij mensen die niet voldoende arm- en beenspieren capaciteit hebben om de rollator naar behoren te bedienen. Ook moet je bereid zijn wat te oefenen met dit hulpstuk voor je het lopen ermee volledig onder de knie hebt. De verzekering kan soms moeilijk doen over de vergoeding. Dat geldt helaas ook voor andere eenvoudigere hulpmiddelen als looprekken en krukken. Toch is deze oplossing al met al voor veel mensen de eenvoudigste en volledigste oplossing.

Wanneer is aanschaf aan te raden?

De aanschaf van een rollator overwegen doe je als je merkt dat onbegeleid lopen niet meer zo eenvoudig is, of als je problemen ervaart met lang staan. Hier moeite hebben kan ook het gevolg zijn van een val of bepaalde aandoening. Moeite met lange afstanden lopen? Ook dan biedt het hulpmiddelen uitkomst. Heb je balansproblemen of revalideer je na een operatie? Dito.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *