Past het werk dat je doet nog wel bij je?

Ga jij steeds vaker met tegenzin naar je werk, of krijg je het benauwd bij het idee je werk nog vijf jaar vol te moeten houden, laat staan je hele leven? Werk je steeds vaker op de automatische piloot, of merk je dat je motivatie om je werk echt perfect te doen steeds verder begint af te nemen? Is je drive verdwenen, en ben je lang niet meer zo blij met je baan als jaren geleden? Dan moet je je misschien eens afvragen of je baan nog wel echt bij je past. Is het niet eens tijd om om je heen te gaan kijken, en op zoek te gaan naar werk waar je gelukkiger van wordt?

Soms heb je geen keuze

Het gebeurt dagelijks een flink aantal mensen: ze doen hun werk, vaak al jaren, en gaan ervan uit dit ook nog jaren te blijven doen. En dan, pats boem, houdt het op. Hun contract wordt niet verlengd, of er is sprake van een reorganisatie. Een bedrijf kan zelfs failliet gaan, of op het randje balanceren. Er zijn tal van redenen waarom je, zelfs met een vast contract, opeens op straat kan komen te staan. Soms zie je het misschien al een tijdje aankomen, maar even zo vaak is het compleet onverwacht. En dat kan best pittig zijn.

In veel gevallen overheerst in eerste instantie de boosheid, en de onwil om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Je had al een baan, je wilt helemaal niet gaan zoeken! Toch blijkt dat enige tijd later, veelal als er een nieuwe baan gevonden is, menigeen helemaal niet zo negatief terugkijkt op een dergelijke periode. Zeker als er een goed outplacement bureau wordt ingeschakeld, dat met de vertrekkende medewerkers in gesprek gaat en hen helpt te ontdekken welk werk bij hen past, kan het zelfs een positieve ervaring zijn.

Erover praten kan helpen

Wat veel mensen die onverwacht hun baan kwijtraken ervaren, is dat zo’n traject bij een outplacement bureau soms hele nieuwe inzichten oplevert. Ze blijken talenten te hebben waar ze nog nooit iets mee gedaan hebben, en waar ze soms zelfs hun beroep van kunnen maken.

Ook als je niet gedwongen weg hoeft, kan een dergelijk traject je goed helpen als je vast zit in je werk, en niet goed weet wat je met je toekomst wilt. Een loopbaancoaching traject kan je hierbij helpen. Dit soort coaching leert je te ontdekken wat je kan, wat je wil en waar je kansen liggen. Vaak weet je dat zelf ook wel, maar zie je vooral beren op de weg. Door erin te stappen met een professional leer je vooral in mogelijkheden te denken, op weg naar de baan die écht bij je past.