Staycation: leuke ideetjes en inspiratie voor vakantie in eigen huis

De afgelopen jaren was de zogenaamde staycation al helemaal in de trek. Steeds meer mensen verruilen het buitenland voor een vakantie in eigen huis en tuin. Dat is niet alleen veel goedkoper, maar kan minstens net zo gezellig zijn. Mits je dit op de juiste manier aanpakt natuurlijk. 

Anno 2020 lijkt de staycation voor iedereen de beste mogelijkheid te zijn. Door de coronacrisis zijn veel vakantieplannen inmiddels geannuleerd. En hoewel er steeds meer maatregelen versoepeld worden, geven de meeste mensen toch nog steeds de voorkeur aan een vakantie in eigen huis en tuin. Maar hoe vul je dit precies in? En hoe voorkom je dat je in een sleur terecht komt en alledaagse bezigheden oppakt? Wij geven enkele leuke tips, inspiratie en ideetjes om van jouw staycation een waar feest te maken. Van places to eat near me opzoeken tot leuke spelletjes voor het hele gezin. Wij nemen je mee in het ultieme vakantiegevoel. 

De voordelen van een staycation 

Vind je het jammer dat je dit jaar niet ‘normaal’ vakantie kunt vieren? Of zijn je kinderen enorm teleurgesteld? Denk dan ook eens aan de voordelen. Wanneer jij met een positief gevoel de vakantie begint, zal je merken dat een staycation werkelijk net zo leuk kan zijn. Om jou alvast een beetje op weg te helpen hebben we de grootste voordelen voor je op een rijtje gezet: 

  • Je verliest geen tijd door naar je bestemming af te reizen. Waar je normaal gesproken al minimaal twee dagen kwijt was aan reizen, begint nu je vakantie wanneer jij dat wilt. Wat eten we vandaag snel klaar? Want dan kunnen we direct op de bank ploffen en een to-do lijstje maken voor jullie staycation. Genieten!
  • Het kost je doorgaans veel minder geld. Hierdoor kan je wellicht nog even doorsparen om volgend jaar – indien de coronacrisis het dan hopelijk weer toelaat – een verre en duurdere reis te maken.
  • Er zijn geen storende elementen aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan een onhygiënische hotelkamer, schreeuwende kinderen (met uitzondering van je eigen natuurlijk) of andere lawaaierige vakantiegasten. Rust in je eigen stulpje. 

Klinkt deze staycation nu al een stuk aantrekkelijker? Lees dan snel verder. 

Maak een goede planning 

Een goede voorbereiding is het halve werk. En zelfs wanneer je enkel in huis verblijft is het belangrijk dat er aan een planning gedacht wordt. Zorg er allereerst voor dat iedereen in huis op de hoogte is van jullie vakantieplannen. Neem vrij van je werk en zorg dat de kinderen geen extra activiteiten plannen. Zo hebben jullie echt een momentje samen. Zorg er tevens voor dat je de dagelijkse routineklussen on-hold zet. Ga dus niet direct een grote schoonmaak doen of tig wassen wegdraaien. Dit kan ook niet wanneer je op vakantie zou zijn gegaan. Doe daarom enkel het noodzakelijke en laat de rest lekker gaan. Schoonmaken komt wel als de vakantie weer voorbij is. 

Haal dingen in huis die jij associeert met vakantie vieren 

Haal tevens voldoende dingen in huis die jij associeert met het ware vakantiegevoel. Denk bijvoorbeeld aan wat lekkere hapjes, drankjes en ijsjes om jouw koelkast en vriezer mee te vullen. Leg tevens een stapel magazines klaar en haal enkele leuke bord- of buitenspellen om met de kinderen te doen. 
Met een beetje mazzel is het mooi weer tijdens je staycation, dus zorg er wel voor dat je tuin van alle gemakken is voorzien. Een fijn terras, eventueel een mooi opzetzwembad en lekkere loungebanken! Probeer tevens ook wat luxer te eten. Begin bijvoorbeeld met een uitgebreid ontbijt en maak een ‘lopend buffet’ voor de lunch. En in de avond? Dan kies je gewoon een keer extra voor online eten bestellen. Genieten mag deze vakantie!