Tijd voor een grote schoonmaak!

Waarschijnlijk hebben de meeste mensen in het voorjaar wat ik in het najaar heb. Nee, het is geen enge ziek of iets in die richting. Zodra het buiten een beetje kouder aan het worden is, krijg ik heel erg de neiging om mijn huis op te gaan ruimen. En dan bedoel ik niet gewoon een beetje alles netjes en aan kant maken. Nee, ik bedoel een grote schoonmaak met alles er op en er aan. Geen gezeur, alles moet netjes.

Waar beginnen

Als ik heel eerlijk ben moet ik bekennen dat ik niet zo heel netjes ben. Ik laat vaak dingen slingeren. Ook mijn papieren stapelen zich almaar op. In de herfst neem ik als eerste alle papieren door en stop ze in de daarvoor bedoelde ordner. Ik moet eigenlijk zeggen ordners want ik heb er nogal wat. Het systeem dat ik heb werkt op zich prima. Ik moet vooral zorgen dat ik het zelf goed ga bijhouden. Elk jaar neem ik mezelf voor om betaalde rekeningen meteen in een ordner te stoppen maar helaas ben ik niet in staat dit heel lang vol te houden. Meestal ben ik er rond januari al weer mee gestopt. Ik leg ze dan allemaal in een aparte la in de kast. Gelukkig heb ik het in mijn hoofd wel allemaal op orde.

En dan?

Nadat de papieren allemaal zijn gesorteerd, is het de beurt aan mijn kledingkast. Kleding waarvan ik zeker weet dat ik het langer dan een jaar niet heb gedragen gaat in een grote zak. Die breng ik uiteindelijk weg naar een van die punten waar je ze naar toe kunt brengen zodat iemand anders er misschien nog blij mee is.

Nadat ik deze twee grote taken heb volbracht, werk ik van boven naar beneden. Alles moet schoon en opgeruimd. Ook spullen waar ik tot dan toe nog geen vaste plek voor had moeten worden opgeruimd. Ik maak er dan een vaste plek voor.

Als ik uiteindelijk klaar ben, denk ik dat ik ongeveer twee dagen verder ben en helemaal uitgeput. Toch geeft het me een voldaan gevoel als het hele huis weer opgeruimd en schoon is. Zo’n voldaan gevoel dat ik het er wel voor over heb. Soms vraag ik me af of ik zo’n grote schoonmaak niet vaker per jaar moet doen zodat het minder werk per keer is. Maar dan moet ik weer denken aan mijn eigenschappen..Ach..het is snel genoeg weer herfst!