Waarom een bijbaan een goed idee is als je 15 bent

Veel mensen hebben weleens een bijbaantje gehad. Dit bijbaantje lijkt vaak helemaal niet op de baan die ze nu hebben. Toch hebben ze er wat aan gehad. Het heeft ze wel een bepaalde basis gegeven. In dit artikel lees je waarom het goed is om een bijbaan te nemen als je 15 bent. Zo kun je bijvoorbeeld folders verspreiden als je 15 bent.

Verantwoordelijkheid en geld

Als je doorhebt dat je uiteindelijk moet werken voor je geld, dan zul je er ook zuiniger mee om gaan. Toen je 10 jaar was kreeg je alles van je ouders. Als je een bijbaan krijgt, dan heb je de mogelijkheid om zelf spullen te kopen. Je zult verantwoordelijker met je geld omgaan als je ervoor gewerkt hebt. Natuurlijk is dit een proces, een impulsaankoop is gauw gedaan. Toch is een bijbaan erg goed om dit verantwoordelijkheidsgevoel te stimuleren.

Werken met collega’s en leeftijdsgenoten

Als je een bijbaan hebt, werk je vaak met leeftijdsgenoten. Het is leuk om via je je bijbaan nieuwe vrienden te maken. Veel mensen houden er lange vriendschappen aan over. Ook leer je taken uit te voeren die worden opgelegd door je leidinggevende. Een ideale bijbaan voor tieners is de supermarkt. Het werk is niet vervelend en je krijgt er prima betaald voor je leeftijd.

Werken met klanten

Bij veel bijbanen heb je te maken met klanten of gasten. Als 15-jarige kun je hier veel van leren. Uiteindelijk zul je merken dat je sociale skills verbeterd worden en dat je meer empathisch ingesteld zal zijn.

Van de straat houden

Als je een jaar of 15 bent, is het aanlokkelijk om samen met vrienden te gaan hangen in de avonduren. Een bijbaan houd je van de straat, het heeft nog een bijkomend voordeel. Je verdient er centen mee!

Vaardigheden

Als je een bijbaan hebt, dan leer je vaardigheden waar je later nog steeds wat aan hebt. Je leert met tijdsdruk om te gaan en je leert bepaalde vakgerelateerde vaardigheden waar je later zeker nog wat aan hebt. In een supermarkt leer je bijvoorbeeld over versproducten en kun je jezelf verder specialiseren op de groenteafdeling of broodafdeling.