Zweden is een fijn land. Er is een ruimhartig sociaal vangnet. Men is verwelkomend jegens mensen die moeten vluchten voor terreur en geweld in landen die niet zo fijn zijn als Zweden. Bovendien is Zweden net als Nederland vaak te vinden in de bovenste regionen als het gaat om het welzijn van de mensen, de betrouwbaarheid van de overheid, politie en justitie en de kwaliteitsstandaarden van hun export producten. Al met al zou je over het algemeen kunnen zeggen: wat Zweeds is, is goed. Dat geldt zeker voor een van de belangrijkste exportproducten van Zweden, die ik in deze blog wil bespreken. Zweden heeft een bijna onuitputtelijke bron van dit product. Een bron die bovendien duurzaam beheerd wordt en daarvoor met het PEFC-keurmerk beloond is. Ik heb het natuurlijk over zweeds rabat!

Wat is Zweeds rabat?

Om uit te leggen wat Zweeds rabat is, zal ik eerst uitleggen wat rabat in het algemeen betekent. Een plank die aan de onderkant een groef en aan de bovenkant een geschulpte rand heeft, staat bekend als een rabat. Dit is handig omdat je hiermee planken in elkaar kunt schuiven. Op deze manier kun je gemakkelijk een schuurtje, schutting of zelfs een huis mee in elkaar zetten. De planken worden op dezelfde manier in elkaar geschoven als hoe men dat met dakpannen doet. Een variant op de rabat is Zweeds rabat. Het verschil met 'normaal' rabat is dat Zweeds rabat aan de onderkant dikker is dan aan de bovenkant.

Verschillende soorten Zweeds rabat

Bij Pont Meyer biedt men een brede selectie Zweeds rabat aan. Het verschil tussen de varianten bestaat vooral in de afmetingen van de planken, maar ook zijn er varianten die langer meegaan dan anderen. Zo is er op de website van Pont Meyer een fijnbezaagde plank van Zweeds rabat te vinden die met een beetje geluk vijftien jaar meegaat. Het is daardoor een fijne bekleding voor een gevel, tuinhuisje of schuur. Deze houtsoort is afkomstig van Scandinavisch Vuren. Dit is een fijnspar die erg veel voorkomt in Zweden. Doordat het groeigebied van Vuren het hele jaar door koud is, groeit de boom langzaam en gelijkmatig zonder grote knoesten. Dit maakt hem zeer geschikt om planken van te zagen. En wat de duurzaamheid betreft, geldt nogmaals: Wat uit Zweden komt, is goed. Denk daarom voor uw volgende klusproject eens na over een van de fijnste exportproducten (naast Knackebrod en Zweedse gehaktballetjes) uit Zweden: Zweeds rabat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *